4 de febrer del 2013

La comunitat russa s’arrela a la Costa Daurada

La Fundación Amigos de Rusia vol construir-hi la major església ortodoxa d’Espanya
 

Atrets per un clima càlid i una bona ubicació, cada vegada són més el turistes russos que trien la costa catalana, i en concret la Costa Daurada, per passar les seves vacances. A aquest fet hem de sumar que cada vegada son més les famílies russes que, després de conèixer la zona, decideixen establir-s’hi. Arran d’aquest creixement, fa poc més de dos anys va néixer la Fundación Amigos de Rusia, amb seu a Salou. L’augment de residents i turistes russos a la Costa Daurada és el que ha portat a la fundació a buscar ubicació per construir l’església ortodoxa russa més gran d’Espanya, un projecte molt ambiciós que podria estar enllestit al 2015. 

Octavio Sanromá, president de la Fundación Amigos de Rusia, a la seu de Salou.


Les necessitats de la comunitat russa a la Costa Daurada, tant dels residents com dels que estan de pas, va fer sorgir la Fundación de Amigos de Rusia que treballa amb les comunitats russa, espanyola i catalana en diferents àmbits. “La nostra principal tasca és informar i assessorar a totes aquelles persones, tant russos com espanyols, que s’adrecen a nosaltres. Els russos no parlen l’anglès de forma fluida, i sovint necessiten intermediaris per a fer certs tràmits”, explica el president de la fundació, Octavio Sanromá. “Treballem estretament amb l’ambaixada i el consolat i ajudem als qui s’adrecen a nosaltres quan tenen problemes amb el visat o perden el passaport, si necessiten informació sobre les parelles de fet o els matrimonis, o si demanen detalls sobre les adopcions de nens russos, per exemple. Els hi facilitem la informació oficial que necessiten, els orientem amb els tràmits i, si cal, els acompanyem a fer les gestions”, afegeix. 


Sovint les preguntes que arriben a la fundació giren al voltant del tema de la religió. Els russos son majoritàriament cristians ortodoxos, sent l’església catòlica ortodoxa la segona més gran del món després de la catòlica romana. “Els russos que viuen aquí o que ens visiten volen un lloc on es facin misses ortodoxes i també on poder portar a terme les seves cerimònies religioses, com bodes i batejos”, assegura Sanromá. En aquest sentit, la Fundación Amigos de Rusia està immersa en el projecte de construcció del major temple ortodox d’Espanya a la Costa Daurada. Es tracta d’un projecte molt ambiciós, ja que, segons Sanromá “podria ser un referent a nivell mundial; el nostre desig és que els 300 milions d’ortodoxos que hi ha al món visitin el temple”. 


L’Òscar, veí de Salou, comenta que “la religió ortodoxa i romana són cosines-germanes, tots som catòlics, així que no és gaire diferent del que ja tenim. Si a més, arquitectònicament és un temple bonic, doncs benvingut”. El Daniel, també salouenc, considera que “en aquests moments, totes les inversions d’aquestes característiques són positives si es tradueixen en un creixement de l’economia local, però s’han d’ajustar a les normatives vigents”. “No em sembla bé que es canviïn les regles del joc segons sigui l’inversor. A més, em plantejo si és necessari un centre d’aquestes característiques i si, a més d’un lloc de culte, darrera hi ha la idea de negoci per explotar aquest espai”, apunta. 


Tot i que encara no se sap on s’ubicarà, Sanromá ha apuntat que “les properes setmanes hi ha dues reunions amb ajuntaments de la zona i amb una important empresa russa disposada a finançar el projecte” que, segons els càlculs, podria costar entre 3 i 6 milions d’euros. El terreny on s’ubicaria l’església tindria més de 3.000 m2 i inclouria, a més a més del temple, un saló d’actes i un espai museístic. Segons la Beatriu, veïna de Salou, “aquesta part cultural és la vessant més interessant del projecte”. Malgrat això, afegeix que “avui en dia tot el que estigui relacionat amb temes de culte em sembla una mica fora de lloc”.
L’any 2015 és l’horitzó previst per aquest espai de culte, una data en la que les obres del complex turístic i d’oci BCN World haurien d’estar en la seva fase final. Tal i com explica Sanromá, ambdós projectes estan molt relacionats i s’intentaran crear sinèrgies, ja que està previst que el temple ortodox sigui un gran reclam per al turisme rus.  



Supermercat de productes típics de Rússia i de països veïns.


 

El perfil de residents i turistes
 

El nombre de turistes i residents russos a Catalunya ha augmentat en dues dècades, si bé en els darrers dos anys l’increment ha estat major. L’any 2011, a Espanya hi havia 54.400 residents de nacionalitat russa, dels quals gairebé 17.000 vivien a Catalunya, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La província de Tarragona va ser la tercera en nombre de residents russos, per darrera de Barcelona i Girona, amb 2.285 habitants. Pel que fa al turisme, la Costa Daurada va rebre la passada temporada el 75% dels més de 1.200.000 russos que van optar per passar les seves vacances a l’Estat Espanyol. En ambdós casos, es tracta de persones de classe mitja – alta que vénen amb les seves famílies. La seva integració a la zona és molt bona, segons explica Sanromá, ja que tot i tenir caràcters molt diferents, hi ha certes semblances entre els catalans i els russos, com per exemple, el fet de tenir les idees molt clares. “El turisme rus, des de la distància, sembla de qualitat i pot ser un bon ajut i un punt de partida per deixar enrere el turisme de borratxera que hi ha a la Costa Daurada”, afirma l’Òscar. Per a la Beatriu, “el turisme rus amb elevat poder adquisitiu deixa grans beneficis a botiguers i hostalers, però tenen baixa flexibilitat amb l’idioma i això dificulta la nostra inserció laboral, ja que per treballar a la Costa Daurada el rus comença a ser una exigència. Aquest canvi de paradigma respecte a turistes d’altres nacionalitats ens ha de fer replantejar les coses i també preguntar-nos si aquest boom pel turisme rus és flor d’un estiu o si ha vingut per quedar-s’hi”. 

Informació en rus al centre mèdic de Salou.
Algunes immobiliàries de la Costa Daurada ja promocionen els habitatges en venda en rus.


Altres esglésies ortodoxes a l’Estat
 

L’Estat Espanyol compta actualment amb una església ortodoxa russa. Es troba a Altea (Alacant) i es va inaugurar l’any 2007. Es tracta del petit temple San Miguel de Arcángel, construït amb materials provinents dels Urals imitant les esglésies ortodoxes russes característiques del segle XVII. El temple no és només un lloc de culte i celebracions de la comunitat russa, sinó que s’ha convertit en una atracció turística per als visitants que s’apropen fins aquesta població.
La ciutat de Madrid té previst inaugurar el proper mes de març una església ortodoxa russa. La construcció, que és força més petita que la que es vol projectar a la Costa Daurada, es troba en un terreny de poc més de 700 metres quadrats i tindrà una capacitat d’uns 250 fidels.
Bastant més gran és l’església ortodoxa que s’està projectant a Marbella. L’ajuntament de la ciutat va cedir fa uns mesos un terreny de 2.519 metres quadrats per a construir l’edifici i un centre social, un projecte que encara es troba en una fase molt embrionària. 


Per Nerea Zambrano Valero

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada